Sistemele antiincendiu si instalatiile trebuie sa aiba o mentenanta corespunzatoare. In sensul acesta, se recomanda serviciile profesionale de mentenanta, care sa verifice corect fiecare instalatie si care sa faca totul pentru ca instalatiile sa functioneze tot timpul corect.
Exista mai multe tipuri de instalatii pentru prevenirea incendiilor iar detectoarele sunt unele dintre cele mai importante.
Un detector de flacara foloseste emisiile modulate caracteristice ale unei flacari in spectrul infrarosu pentru a detecta o flacara. Frecvent, mai multi senzori sunt combinati intr-o carcasa si evaluati impreuna pentru a preveni o alarma falsa. Acesti detectori reactioneaza numai daca radiatiile (IR, UV) sunt prezente, pe de o parte, si daca lumina palpaie specific.Mentenanta instalatii antiincendiu Dambovita - modul in care sunt folosite sistemele de stingere
Acestea sunt utilizate daca este de asteptat o dezvoltare rapida a flacarilor deschise in caz de incendiu. Sunt potrivite in special pentru locurile de munca cu generare de fum operationala, deoarece nu alarmeaza atunci cand este generat fum.
Detectoare multi-senzor sunt detectoare de incendiu care functioneaza cu mai multi senzori. In scop de detectie, un detector poate combina, de exemplu, sistemul de detectare al unui senzor de fum optic si sistemul de detectare al unui detector termic intr-un singur dispozitiv. Evenimentele sunt evaluate cu ajutorul electronicelor ( logica fuzzy ). Prin aceasta combinatie, un astfel de detector este mai putin sensibil la alarmele false si inselatoare.
Un detector liniar de fum este format dintr-o unitate de emitator si o unitate de receptie pentru lumina infrarosie , care a fost montata sub tavan. Detectorul reactioneaza la atenuarea fasciculului de lumina dintre emitator si receptor, pe care o percepe ca pe o bariera generata de fum.
Detectoarele de caldura liniara, care sunt utilizate in principal pentru monitorizarea tunelurilor sau garajelor, sunt detectoare de cablu senzorizat. In acest caz, se detecteaza o crestere a temperaturii cu ajutorul unui cablu senzor, in functie de lungimea cablului incalzit. O modificare a temperaturii are ca rezultat o schimbare a rezistentei intre buclele conectate din conductele senzorului. Cand temperatura creste, rezistenta ( termistorul ) scade. Aceasta diferenta se observa in unitatea de evaluare, care emite un mesaj de alarma la pragul de alarma prestabilit. Cablul senzorului este protejat impotriva influentelor mecanice si chimice, precum si a coroziunii, a umiditatii si a prafului.
Detectoarele liniare moderne de incendiu functioneaza cu ajutorul cablurilor din fibra optica si folosesc efectul Raman pentru masurarea temperaturii (masurarea temperaturii cu fibra optica ). Avantajele acestor sisteme sunt distanta lunga (cativa kilometri fata de o unitate de evaluare), flexibilitatea ridicata, siguranta contra alarmelor false si imunitatea impotriva campurilor de interferente electrice.