Pentru a stinge si preveni incendii este foarte important sa se foloseasca sisteme de detectie avansate. Va explicam in cele ce urmeaza care sunt unele dintre cele mai importante si cum functioneaza ele.
Pentru prevenirea incendiilor se utilizeaza detectoare de fum cu ionizare. Ele functioneaza cu un emitator radioactiv si poate detecta particule de fum practic invizibile si foarte greu reflectante. In stare normala, razele alfa ale sursei radioactive genereaza ioni in aer intre doua placi metalice incarcate, astfel incat curentul sa poata curge intre placi. Cand particulele de fum ajung la placi, ele capteaza o parte din ioni prin atractie electrostatica, reducand conductivitatea aerului si scazand astfel curentul. La reducerea debitului de curent, se aude alarma de ionizare.

Instalatii de stingere si prevenire a incendiilor - modul de functionare al sistemelor de stingere

Datorita radioactivitatii, detectoarele de fum de ionizare sunt utilizate doar in cazuri speciale, deoarece conditiile sunt stricte. Potentialul de pericol al unui singur detector este scazut atunci cand este utilizat si montat corespunzator. Detectoarele cu ionizare nedeschise, cu emitatoare alfa sau beta sunt inofensive, deoarece nici o radiatie nu scapa spre exterior. In caz de incendiu, resturile trebuie cautate si reziduurile trebuie sa fie aruncate corespunzator. Daca nu se gasesc toate detectoarele, toate resturile generate de incendiu in conformitate cu reglementarile de protectie impotriva radiatiilor (cel putin in zona UE ) trebuie aruncate ca deseuri periculoase , ceea ce duce la costuri suplimentare semnificative. Gasirea detectoarelor nu este intotdeauna usoara. Prin urmare, de obicei este mai bine sa scanati vizual terenul pentru detectarea elementelor lipsa conform planului de protectie impotriva incendiilor .
Detectoarele cu ionizare sunt deosebit de sensibile la particulele mici de fum, deoarece acestea apar de preferinta in incendii determinate de combustibili. In schimb, detectoarele optice de fum sunt mai potrivite pentru depistarea timpurie a incendiilor cu foc intens, cu particule de fum relativ mari si luminoase. Prin urmare, comportamentul de detectare a ambelor tipuri de detector este complementar. Un avantaj clar in ceea ce priveste securitatea impotriva falselor alarme (de la vaporii de apa, vaporii de bucatarie, fumul de tigara) nu poate fi identificat pentru niciunul dintre aceste tipuri de detectoare.
Pentru utilizare ca detector de fum in dormitoare si camere pentru copii, unde este mai probabil sa apara incendii cu raspandire lenta, este de preferat un detector de fum optic. O cauza frecventa a incendiului este, de exemplu, o tigara aprinsa care cade pe o suprafata ce poate lua foc, in cazul adultilor, iar in camerele pentru copii, o veioza cazuta pe un covor poate determina un incendiu.

Contact

Furnizor de: Alarme si detectarea incendiilor - materiale si instalatii | sisteme anti-incendiu | Alarme și supraveghere.

Contactati-ne
DMG INSTALL SPRINKLER J15/1053/2016
RO36640086
500403Tel: 0735287053