Pentru stingerea si prevenirea incendiilor este foarte important ca in interior sa fie instalati senzori care sa detecteze cauzele potentiale ale unui viitor incendiu si sa alarmeze persoanele din interior, dar si institutiile abilitate cu privire la pericolul existent.
Detectoarele de caldura actioneaza o alarma atunci cand temperatura camerei depaseste o anumita valoare maxima (aproximativ 60 ° C) sau cand intr-un anumit timp temperatura ambianta creste peste medie (evaluare diferentiala termica). In standardul actual, insa, nu se face distinctie intre detectoarele termice maxime si detectoarele termice diferentiale, deoarece fiecare alarma diferentiala are o valoare maxima.Instalatii de stingere si prevenire a focului Dambovita - care sunt cele mai bune detectoare de foc
Detectoarele de caldura sunt utilizate in special in camerele unde este folosit focul, in care detectoarele de fum pot da rateuri, de exemplu in ateliere sau bucatarii. Sunt mai ieftine, dar reactioneaza mai lent decat detectorul de gaz.
Detectoarele de caldura sunt utilizate in principal pentru protectia proprietatilor (magazine mari, cladiri industriale, fabrici, birouri). De exemplu, sistemele de aspersoare sunt activate prin cresterea temperaturii. Pentru protectia personala, acestea sunt mai putin potrivite, deoarece o persoana alerta ar putea detecta incendiul mult mai devreme. O persoana care doarme, pe de alta parte, s-ar sufoca inainte ca detectorul de caldura sa detecteze o crestere a temperaturii.
Detectorul declanseaza o alarma atunci cand temperatura creste rapid. In acest scop, se va folosi un detector de caldura comparativ. In plus, un element de declansare la temperatura maxima admisa este utilizat pentru a declansa alarma la o temperatura maxima stabilita de specialisti.
Cele mai frecvente detectoare de incendiu sunt detectoarele de fum optice sau fotoelectrice. Functioneaza dupa metoda luminii imprastiate ( efectul Tyndall ): aerul curat nu reflecta practic nici o lumina. Insa daca sunt particule de fum in aer, in camera optica a detectorului de fum apar lumini, astfel incat unul dintre senzorii cu LED se va declansa . O parte din aceasta lumina imprastiata cade apoi pe un senzor fotosensibil, care nu este iluminat direct de fasciculul de lumina, iar detectorul de fum raspunde. Fara particule in aer, fasciculul de lumina de incercare nu poate ajunge la fotodioda.
Detectoarele optice de fum sunt utilizate de preferinta atunci cand este de asteptat fum predominant in caz de incendiu. Intr - un detector cu laser, in loc de o simpla dioda emitatoare de lumina sunt folosite diode puternice. Acest sistem detecteaza chiar si cea mai mica interferenta a particulelor.
Utilizand astfel de detectoare, este mult mai simplu ca incendiile sa fie prevenite sau stinse inca de cand apar, diminuand astfel pagubele materiale si fizice.