Cu ajutorul celor mai bune instalatii de sprinklere si hidranti interiorul unei cladiri este complet protejat in cazul unui incediu.
Scaderea de presiune in reteaua de conducte este detectata si duce la deschiderea unor supape speciale (statii de supapa de alarma) si pornirea pompelor (specifice sistemului). Aceasta scadere de presiune apare in momentul in care temperatura din camera creste considerabil. Din acest moment, apa este pompata in sistemul de stropire de la rezervoarele prevazute in acest scop sau printr-o conexiune special dimensionata la o astfel de presiune incat se aplica cel putin aproximativ 0,5 bar pe fiecare stropitoare. Apa iese prin toate stropitoarele deschise si stinge sau minimizeaza focul.Instalatii de sprinklere si hidranti Dambovita - cum functioneaza sprinklerele
Reteaua de conducte si alimentarea cu apa sunt dimensionate astfel incat sa fie disponibila doar apa pentru un anumit numar de stropitoare (asa-numita „zona eficienta”). Deschiderea mai multor stropitoare decat cele destinate zonei proiectate eficient va reduce cantitatea de apa disponibila pentru fiecare stropitor si va reduce eficienta sistemului.
Sprinklerele sunt special concepute in principal pentru a combate faza initiala a unui incendiu (foc incipient ) si nu pentru a combate un foc complet intr-o incapere sau intr-o cladire. Se va construi o despartire rezistenta la foc intre zonele care nu sunt asigurate cu aspersoare, astfel incat un incendiu care se produce intr-o zona neprotejata sa nu se poata raspandi in sectiunea protejata prin stropire.
Problema este utilizarea unui sistem de aspersoare in muzee, biblioteci si arhive. Aici, apa agentului de stingere este fundamental discutabila, deoarece ar putea deteriora obiecte de neinlocuit.
O statie cu supapa si alarma este instalata intre un grup de aspersoare si alimentarea cu apa si este conectata la un asa-numit centru de monitorizare a stropitoarelor (SUZ). Cand un aspersor porneste, provoaca o cadere de presiune in linia care este inregistrata de statia de alarma. Statia porneste alimentarea cu apa, declanseaza hidromecanic o alarma cu ajutorul unui clopot si transmite alarma printr-un comutator de presiune catre SUZ. Aceasta transmite semnalul fie catre un centru de alarma la nivel superior sau direct catre pompieri.
Mai ales in zonele in care exista riscul de inghet, iar conductele de stropire ar putea ingheata, se folosesc asa-numitele instalatii de uscare. In aceste sisteme, reteaua de conducte dintre stropitor si statia de alarma este umpluta cu aer comprimat. Numai dupa declansarea unui stropitor, sistemul este umplut cu apa.
Hidrantii si sprinklerele sunt foarte importanti pentru protectia adecvata a unei cladiri. Din aceste motive este cu recomandat ca in spatiile de birouri si in cladiri publice sa fie instalate astfel de sisteme pentru protectia persoanelor prezente in interior.