Sistemele de aspersoare functioneaza ca sisteme automate de stingere a incendiilor, impiedicand ca un incendiu minor sa se transforme intr-un incendiu major. Sunt utilizate in cladiri speciale, cum ar fi zgarie-nori, cladiri comerciale, magazine mari, uzine industriale, locuri de intalnire si garaje subterane. Acestea fac parte din echipamentele de protectie impotriva incendiilor cerute de obicei de agentiile guvernamentale sau companiile de asigurari. Raspunderea pentru defectiuni si erori de functionare este foarte controversata.

Instalatii antiincendiu Dambovita - importanta instalatiilor si cum au evoluat ele in timp

Primele incercari de combatere a incendiilor in faza de dezvoltare au avut loc in testele facute in america. Deasupra utilajelor, s-au dispus conducte cu apa, care erau prevazute cu dispozitive de deschidere. Aceste deschideri au fost inchise cu capace si fixate peste o greutate conectata la un fir de bumbac. Cand izbucnea un incendiu, firul de bumbac ardea, greutatea ceda si deschiderea era eliberata pentru a permite ca apa sa se scurga.
Sprinklerele au fost inventate in 1874 de americanul Henry S. Parmalee, un producator de piane. Initial, duzele de evacuare a apei au fost sigilate cu o placa metalica care a fost tinuta in loc de un dispozitiv fixat prin lipire . Atunci cand temperatura se modifica, elementul topit se desprinderea,  dispozitivul de retinere elibera placa metalica, aceasta era impinsa de presiunea apei si apa de intrare era pulverizata.
Aspersoarele  de astazi sunt inchise cu fiole de sticla, care sunt umplute cu un lichid special colorat pe baza de glicerol, care la randul sau contine o bula de aer pentru a compensa presiunea in continua fluctuatie a aerului. Pe tavan sau in partea superioara a peretilor laterali sunt atasate mai multe astfel de stropitoare, care sunt conectate la o retea de conducte de apa. In sistemul de stropire exista o presiune constanta a apei, care este controlata in centrul de control al stropitoarelor.
In timpul unui incendiu, lichidul din fiolele de sticla se incalzeste. Extinderea acestui fluid (si compresia bulei de aer) face ca fiolele sa se sparga, deschizand stropitoarele si lasand apa sa curga din sistemul de aspersoare. La un incendiu, se deschid doar stropitoarele ale caror fiole au atins temperatura de declansare. Deci nu pornesc - asa cum se arata uneori in filme - toate stropitoarele dintr-o camera in acelasi timp.
Temperatura de declansare depinde de dimensiunea bulei de aer prinse, pe masura ce marimea balonului creste, temperatura de declansare creste, ceea ce este indicat de culoarea fluidului. In medie, temperatura de declansare este cu aproximativ 30 ° C peste temperatura preconizata a camerei.

Contact

Furnizor de: Alarme si detectarea incendiilor - materiale si instalatii | sisteme anti-incendiu | Alarme și supraveghere.

Contactati-ne
DMG INSTALL SPRINKLER J15/1053/2016
RO36640086
500403Tel: 0735287053